Monday, January 31, 2011

Udang Galah.....Rompin

Assalamualaikum buat semua.....
Kekadang tu....tak tau hala tuju blog When Ummi Speak ni.....puncanya bila tiada pendirian tetap dan fokus dalam membentuk sesuatu blog tu....tapi bila di tengok tengokkan kembali....blog ni akan terus menjurus pada aktiviti keluarga Ummi dalam menjalani kehidupan seharian.....

Jadi tidak salah lah sekiranya, Ummi nak kongsikan apa sahaja dalam blog WUS ni.....

Kebelakangan ni....bila ada kelapangan kami sekeluarga tidak lagi terus ke tanah tumpah darahku Mersing....tapi, kami sekeluarga akan bertandang ke rumah UmmiNgah...(adik Ummi) yang terletak di Rompin.
Rasanya, perkara seperti ini akan terus berlanjutan sehinggalah UmmiNgah menimang cahayamata nya yang pertama InsyaAllah pada Ogos 2011...(dapat anak saudara sama bulan kelahiran)

Apa yang "DAHSYAT" nya Rompin ni.....(pinjam sekejap kata2 dari Najmi-peserta RL 2011)
Selain dari Pantai dan Jagung......Rompin pun terkenal dengan Udang Galah nya.....hehehhehe...."My dear Uncle AT....U always smell whenever I drop by to Lompin arrrrr"

Maka, bila dah sampai ke rumah UmmiNgah, tengok plak kat dapur tu ada lah Udang Galah tergolek2 Ummi pun mula lah mencuba kreativiti Ummi mencapurkan bahan2 yang ada kat dapur UmmiNgah tu...untuk menjadikan juadah Udang Galah yang DAHSYAT..... :)

Inilah rupanya hidangan Udang Galah Ah Teng berkari.....yummy



Ada yang bertanya.....macamana nak buat....sonang bah itu....

Setelah udang dibersihkan....make sure ia di goreng terlebih dahulu....half cook...
selepas tu...tumis bawang putih...sampai naik bau, then campak bawang besar yang dihiris....goreng hingga naik bau....selepas itu...letak lah dalam sesudu dua rempah kari...Ummi pakai rempah kari Faiza Brand....Raja Kari....(dah tentu Bumiputra...halal gitew)
Bila rempah dah garing....letaklah cili boh, sos tiram dan sedikit sos tomato....gaul sos tadi hingga pekat....then letaklah udang galah yang telah di goreng terdahulu...akhir sekali...letaklah daun kari...(banyak2 pun tak pa....wangi)  Angkat...dan boleh lah dimakan...dengan nasi atau roti....

Alhamdulillah....sedap rasanya...cubalah.

No comments:

Post a Comment