Sunday, September 27, 2009

BoneSteak Soup aka Soup Merah


Inilah rupanya Sup Merah tu..(hasil tangan mak)


Lamb BoneSteak Soup aka Soup Merah....(1 of my family favourite food)

Sedikit sebanyak mengenai Soup Merah ni....khabarnya berasal dari Negeri "Temasik" atau lebih dikenali dengan nama Singapura.  Keluarga yang mempunyai darah keturunan Arab amat mengemari juadah ini.  Sup ini sedap dimakan dengan Roti Perancis atau Roti Arab... Kalau kedua dua roti tu tak ada. Roti Bai pun boleh juga...janji roti.

Apa rasanya sup merah ni......Rasanya....masam...manis...sedikit pedas...dan sedap lahhhh.

Sup ni...mesti kena buat dengan Tulang Kambing...kalau buat pakai tulang lembu or ayam ke or yang lain lain lah....tak sama dengan kelazatan kalau kita buat dengan tulang kambing.'

Masa Mak sibuk menyediakan Sup Merah ni....sempatlah aku menyibukkan diri juga di dapur....sebab, aku ditugaskan masak nasi dan sediakan ayam masak merah.



Nasi tumis....



Ayam Masak Merah



Complete Lunch for the day..

Mak kata nak buat Sup Merah ni tak lah susah......buat macam kita buat sup kambing cuma bezanya...kita tak bubuh lah rempah sup...kita gantikan dengan sos tomato, sos cili, cili serbuk dan rempah penumis.


2 comments:

  1. dah lah tengah lapar ni.. tgk2 menu kat atas ni mmg menyelerakan...!!!

    Rgds
    Cae

    ReplyDelete
  2. kak rohaiza! hani nak bikin sup ni masa malam kenduri nanti, tapi kt kluang takde sape bole masak. bole order kt mak akak x??

    ReplyDelete